Tento předmět je důležitý pro budoucí inženýry a odborníky v oblasti dopravního inženýrství, kteří budou pracovat na návrhu, výstavbě a údržbě silnic a vozovek, a to jak v městském prostředí, tak i intravilánu.

Předmět Teorie konstrukcí vozovek pozemních komunikací" se na fakultě dopravní věnuje studiu základních teorií a principů týkajících se návrhu, stavby a údržby silnic a vozovek pozemních komunikací. Tento předmět zahrnuje následující hlavní oblasti:

Návrh vozovek: Studenti se učí, jak navrhovat různé typy vozovek, včetně dálnic, silnic, městských ulic a dalších. To zahrnuje studium potřebných parametrů, jako jsou materiálová hlediska, odvodnění, rychlostní omezení a další faktory.

Materiály a konstrukce: Tato část se věnuje materiálům používaným při stavbě vozovek, jako jsou asfaltová pojiva, asfaltové vozovky a další. Studenti se učí, jak tyto materiály správně používat a jak provádět konstrukci vozovek s ohledem na trvanlivost a bezpečnost.

Geotechnické aspekty: Zahrnuje studium zemin a základů, na kterých jsou vozovky postaveny. To je důležité pro stabilitu a bezpečnost silnic, zejména v oblastech, kde mohou být půdní podmínky náročné.

Bezpečnost a údržba: Studenti se také učí o bezpečnostních opatřeních na silnicích a jak správně provádět údržbu vozovek, aby byly v dobrém stavu a bezpečné pro uživatele.

Zákon a regulace: V některých kurzech může být také zkoumána legislativa a regulace týkající se pozemních komunikací a vozovek, aby studenti rozuměli právním aspektům této oblasti. např zpoplatnění úseků dálnic a vybraných silnic prvních tříd