Historie výpočetní techniky, základní struktura počítače. Desktop, server, notebook, pocket PC.  Vstupní a výstupní zařízení, zobrazovací zařízení, univerzální vstupně-výstupní porty, UPS, tiskárny, skenery, multimediální zařízení a doplňky, velkokapacitní paměťové jednotky.

Pojem „operační systém" (OS), jeho význam a určení, typy OS. Assembler a vyšší programovací jazyky. Překlad vs interpretace. Výkonové a funkční testy PC.

Pocket PC - mobilní platforma pro snímání, vyhodnocování i přenos dat. Bezdrátové komunikační protokoly a rozhraní - IrDA, Bluetooth, WiFi, GSM/GPRS.

Počítačové sítě LAN a WAN, vrstvový referenční model OSI. Základní technické prostředky LAN (Ethernet a jeho praktická realizace). Internet - historie, myšlenka, základní klíčová slova, prohlížeče, používané standardy a jazyky.

Úvod do architektury TCP/IP. Protokoly a adresování, propojování lokálních sítí, brány a směrovače, principy směrování v Internetu. Pojem „server", architektura klient-server, nejčastěji používané protokoly síťové architektury TCP/IP: HTTP, FTP, TELNET, DHCP, ?

Telemedicína (telematika pro zdravotnictví) - definice WHO, obsah - vlastní telemedicína, historie telemedicíny a souvislosti s vývojem informačních a komunikačních technologií.

Pojem a definice informace, způsoby reprezentace informace a zpracování informací v IT. Znalostní management a reprezentace v IT.